Infodebster » Specials » Geitenrassen

Bestaande geitenrassen

Bestaande geitenrassen Wereldwijd bestaan er over de honderd geitenrassen. Elk geitenras heeft zijn eigen unieke kenmerken en wordt gehouden voor diverse doeleinden, zoals landschapsbegrazing, de melk, het vlees, voor de wol of gewoon voor de hobby. Al deze geitenrassen zijn in de loop der duizenden jaren ontstaan als gevolg van domesticatie. Mensen begonnen geiten te houden, ze te selecteren op gewenste eigenschappen en zodoende zijn de talloze geitenrassen geleidelijk aan ontstaan. Maar welke geitenrassen bestaan er nu eigenlijk, en welke raskenmerken kunnen aan die rassen worden toegeschreven?

Domesticatie

Tussen de 8.000 en 6.000 jaar geleden werden naar schatting de eerste geiten in gevangenschap gehouden door de mens. Dat moment was erg belangrijk voor de geit, aangezien er vanaf toen de domesticatie van de geit in gang werd gezet. Mensen begonnen de dieren te selecteren op bepaalde gewenste eigenschappen, zoals bijvoorbeeld de hoeveelheid vlees die de dieren op het lijf hadden, maar later werd er bijvoorbeeld ook gekeken naar de melkgift van een geit, of de kwaliteit van de wol. Door steeds met de dieren te fokken die de beste gewenste eigenschappen bezaten, kwamen er steeds meer dieren bij met die gewenste eigenschap. Niet alleen kregen de nakomelingen die gewenste eigenschap mee van hun ouders, maar ook de uiterlijke kenmerken, de karaktereigenschappen en bijvoorbeeld ook de vorm van de horens. Op die manier ontstonden langzaam geitenrassen die soms zeer sterk konden verschillen van de andere geitenrassen. Door dit selectieproces kennen wij anno 2018 meer dan honderd verschillende geitenrassen, waarvan sommigen zeer zeldzaam zijn en anderen juist over de hele wereld grootschalig gehouden worden.

Zeldzaam en zeer geliefd

Er bestaan dus zeer geliefde geitenrassen, die op grote schaal gehouden worden voor bijvoorbeeld hun wol (zoals bij de angorageit, hun melkgift (zoals de Nederlandse witte melkgeit) of hun vlees (zoals de boerbok of boergeit). Maar naast die veelvuldig gehouden rassen, zijn er mogelijk nog meer rassen die als zeldzaam te boek staan. Deze rassen werden vroeger veel en vaak gehouden, maar door betere rassen die nog beter aan de wensen van de boeren voldeden, raakten de andere geitenrassen in de vergetelheid. Met als resultaat dat een deel van deze rassen reeds is uitgestorven. En een nog groter deel van deze groep zeldzame geitenrassen staat op de rand van de afgrond en men is er alles voor aan het doen om te zorgen dat deze dieren niet uitsterven.

Stichting Zeldzame Huisdierrassen

Stichting Zeldzame Huisdierrassen is een Nederlandse stichting dat zich inzet voor het behoud van zeldzame huisdierrassen van Nederlandse bodem. De stichting houdt zich niet alleen bezig met het behoud van geitenrassen, maar met alle zeldzame inheemse diersoorten die Nederland rijk is. Hierbij kan je denken aan varkens, runderen, paarden, schapen en honden. Een paar van de geitenrassen die op de lijst van SZH staan, zijn de:
  • Nederlandse bonte geit
  • Nederlandse landgeit