Infodebster » Specials » Zieke geit

Hoe herken je een zieke geit?

Net als alle mensen en andere dieren, kunnen geiten ook ziek worden. Welke ziekte de geit onder de leden heeft, kan vastgesteld worden aan de hand van symptomen. Indien dit niet mogelijk is, kan de diagnose vaak worden gesteld door andere ziektes uit te sluiten. Welke ziektes bij de geit worden regelmatig waargenomen in Nederland en België? En welke ziektes zijn zoönosen, wat inhoudt dat de aandoeningen ook op mensen en andere diersoorten overgedragen kunnen worden?

Inhoud


Observeer je geiten

Om ziektes in een zo vroeg mogelijk stadium te kunnen opsporen, is het van belang om de geiten dagelijks goed te observeren. Dit observeren kan het best tweemaal per dag gebeuren, tijdens het voeren. Kijk of alle geiten direct op het voer afkomen, of ze gulzig starten met eten en of ze bij de rest van de kudde staan. Let ook goed op de beweging. Lopen en bewegen alle geiten nog zoals het hoort, of zijn er afwijkingen waar te nemen? Ook de houding van de geit is belangrijk: staan de oren nog rechtop en draaien ze naar de richting van het geluid toe? Staan de ogen nog alert en zien ze er helder uit? Let ook op de textuur en kleur van ontlasting en urine.

Een gezonde kudde in stand houden

Een gezonde kudde geiten kan je gezond houden door ziektes zo snel mogelijk op te sporen en vervolgens direct te behandelen. Op deze manier voorkom je dat de rest van de kudde ook ziek kan worden, of kunnen de andere geiten (die nog geen symptomen vertonen) sneller behandeld worden.

Bekijk zieke geiten nader

Merk je dat één of meer geiten zich ziek voelen of afwijkend gedrag vertonen? Zet deze geiten dan direct apart en onderzoek ze nader. Controleer of ze koorts hebben, of er sprake is van diarree of dat je andere zichtbare afwijkingen aan het lichaam van de geit ziet. Bij lacterende (melkgevende) geiten moet je ook de uier goed controleren, er kan namelijk sprake zijn van een uierontsteking. Kijk ook goed naar de klauwen van de geit. Geiten in Nederland en België hebben zeer regelmatig last van rotkreupel, een aandoening aan de klauwen die snel kan ontstaan omdat de hoeven week worden van de natte grond waarop de geiten in deze landen leven. Rotkreupel is bovendien erg besmettelijk en kan in rap tempo de hele kudde besmetten. Probeer hoe dan ook te achterhalen waar de geiten last van kunnen hebben.

Een dierenarts waarschuwen

Ben je erachter welke ziekte de geiten (kunnen) hebben, of heb je totaal geen idee van wat de dieren mankeert? Neem dan contact op met de veearts. Laat hem zo nodig langskomen en de geiten onderzoeken. Als de ziekte is vastgesteld, is het van belang dat er direct een behandeling wordt opgestart, om de dieren weer te laten genezen.

Welke behandeling er gestart wordt, hangt af van de ziekte, de ernst van de aandoening en ook van de geit of van de geitenhouder zelf. Sommige behandelingen kunnen zeer duur zijn, andere behandelingen vergen weer veel tijd om het euvel te verhelpen. Samen met jou zal de dierenarts altijd kijken welke oplossing en behandelmethode het meest geschikt is.

Welke ziektes komen er voor

In Nederland en België komen diverse ziektes bij de geit voor. De meeste van deze aandoeningen zijn goed te behandelen, terwijl een aantal ziektebeelden vereist dat het dier uit zijn lijden verlost zal worden.